Strony

środa, 26 grudnia 2012

mini tarty z kurczakiem

Po świątecznym obiedzie pozostały resztki kurczaka. Duuużo kurczaka. Wiedziałam, że muszę wykorzystać dziś chociaż namiastkę szczątek. Udało się wymyślić świetne mini tarty z kurczakiem. Wyszło nieziemsko smacznie i całkiem szybko. Może jakiś ekstra obiad to nie jest, ale z pewnością pyszna przystawka, taki dobry wstęp. :)


Składniki (na 6 sztuk):
1,5 szklanki mąki
3 łyżki zimnego masła
2 żółtka+ 1 całe jajko
2 łyżki cukru ( można pominąć)
pieczony kurczak (u mnie w całości)
1 ząbek czosnku
5 łyżeczek śmietany
3 plasterki pomidora
oregano

Posiekać mąkę i masło. Dodać cukier i żółtka, zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Schłodzoną kulkę rozwałkować na placek i za pomocą dużego kubka wyciąć 6 kółek. Każdą foremkę wypełnić ciastem. Zapiekać w piekarniku prze 15 minut w temperaturze 180 stopni. Do gotowym spodów tart dodać pokrojonego kurczaka, trochę czosnku przecisniętego przez praskę i połówki plasterków pomidora. Polać wszystko mieszaniną śmietany i jajka z oregano. Tarty piec przez 25 minut.




wtorek, 25 grudnia 2012

Ciasto czeskie

Bez tego w moim domu nie ma świąt! :) Ciasto to ma wiele nazw, na prawdę. Jest popularne jako stefanka, ciasto czeskie, grysikowe, od kaszy manny zwanej grysikiem,  a w rodzinnych stronach moich rodziców mówi się  na nie, z niewiadomych przyczyn, maca. Składa się ono z dwukolorowych placków i pysznego kremu. Ciasto wraz z upływem czasu mięknie, najlepiej smakuje na drugi dzień. Ja oszczędzałam troszkę masę, przez to jest jej niewiele, ale cóż. Mimo to, polecam gorąco przepis. :)



Składniki (na 2 ciasta- 12 placków):
na placki:
2 jajka
1 szklanka cukru
3,5 szklanki mąki
2 łyżki miodu
3 łyżki kwaśnej śmietany
10 dag masła
2 łyżki kakao
1 łyżeczka sody
na masę:
1 litr mleka
9 łyżek kaszy manny
1 szklanka cukru
20 dag masła
1 łyżeczka kwasku cytrynowego

Jajka i cukier ucierać w kąpiele wodnej przez 10 minut. Stopniowo dodawać masło, miód i kwaśną śmietanę, nie przerywając ucierania.W misce wymieszać mąkę i sodę. Dodać przestudzoną, dobrze utartą masę. Zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. Do jednej z nich dodać kakao. Obie części można schłodzić w lodówce. Ciemne ciasto podzielić na kilka części. Każdą rozwałkować cienko. Wyciąć równej wielkości placki, ja robię to przykładając spód formy do pieczenia. Tak samo uczynić z białym ciastem. Wszystkie placki piec osobno po 10 minut w temperaturze 180 stopni.

Zagotować mleko z cukrem. Dodać kaszę manną, kwasek cytrynowy i intensywnie mieszać, aż masa lekko zgęstnieje. Kiedy przestygnie, dodać masło i zmiksować. Upieczone placki przekładać masą manną . Wierzch można polać roztopioną czekoladą. Wstawić ciasto do lodówki na 12 godzin.




poniedziałek, 24 grudnia 2012

Życzenia




"A Słowo Ciałem się stało i mieszkało między nami"
Życzę, aby również w Waszych domach w tegoroczne święto Narodzenia Pańskiego zagościł Jezus i otoczył strzechę opieką na wieki.
Spokojnych i radosnych świąt, satysfakcjonujących prezentów otwieranych w miłej atmosferze rodzinnego kolędowania, szczodrości uśmiechów, spełnienia  wszystkich marzeń, ukrytych pragnień i aby nadchodzący rok był jeszcze lepszy i obfitował w same pozytywne emocje i więcej pysznych przepisów.

Gumisiowa 
Jeżeli ktoś jeszcze nie przygotował karpia w galarecie, a ma taki zamiar, to jeszcze nie jest za późno. Z myślą o takich gapowiczach, zamieszczam ten przepis. :) Karpik wychodzi bardzo smaczny i soczysty. Robię go wedle tego przepisu co roku. :)



Składniki:
filety z karpia
1 mała marchewka
plasterki cytryny
sok z połowy cytryny
pół łyżeczki soli
5 ziarenek pieprzu
5 ziarenek ziela angielskiego
3 liście laurowe
1 l wody
1 opakowanie żelatyny

Karpia gotować 15 minut na wolnym ogniu z marchewką, sokiem z cytryny i przyprawami. Przełożyć rybę do naczynia. Pokrojoną marchewką ozdobić naczynie. W wodzie po gotowaniu ryby rozpuścić żelatynę. Gorącym roztworem zalać rybę i na wierzchu ułożyć plasterki cytryny. Odstawić do ścięcia żelatyny.



piątek, 21 grudnia 2012

Korzenne biscotti

To twardawe, suche hiszpańskie ciasteczka. Mimo to, wyśmienite.Ich cechą jest  dwukrotne pieczenie. Zwykło się je robić z migdałami, ja zaś nie posiadałam ich. Postanowiłam zrobić wersję korzenną z myślą,że świetnie zastąpią na  świątecznym stole pierniczki. Jestem tak leniwa, że po prostu nie chce mi się ich robić a miło jest przecież coś pochrupać po kolacji. Najlepiej smakują maczane w mleku, co zresztą ilustrują zdjęcia. :)


Składniki:
1,5 szklanka mąki
50 g cukru
3 jajka
1 łyżeczka kakao
1 łyżeczka przyprawy korzennej
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
ekstrakt pomaranczowy (2-3 krople)
skórka otarta z połowy cytryny

Piekarnik rozgrzewać do 180 stopni.Wymieszać suche składniki. Dodać lekko ubite jajka i inne składniki. Całość zmiksować i wyrobić rękami, a jeśli  cisto jest za rzadkie, dodać  mąki.Z gotowego ciasta można ulepić jeden wałek, tak jak ja, albo dwa malutkie. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec prze 25 minut. Gotowe ciasto wystudzić, pokroić pod skosem na kromki o grubości około 1,5-2 cm. Ciastka suszyć w piekarniku  w temperaturze 130 stopni przez 10 minut z każdej strony.





środa, 19 grudnia 2012

Sałatka z sałatą lodową.

Kupiłam dziś dorodną głowkę sałaty lodowej. Muszę przyznać się  bez bicia, że ją uwielbiam. A że jadam ją tak rzadko... Dziś postanowiłam zaszaleć! Połączenie sałaty i dressingu z rodzynkami wydawało mi się dotąd   dziwne, a okazało się smak jest rewelacyjny. Bakalie dodają słodyczy, która świetnie współgra z reszta. Przepis zaczerpnęłam z dodatku  do jakiejś gazety, lecz go lekko zmodyfikowałam.:) Pragnęłam zaszaleć, bo tak dawno nie dodawałam na bloga żadnych sałatek.


Składniki:
pół główki sałaty lodowej
3 jajka
garść rodzynek
5 łyżek jogurtu naturalnego
2 łyżki śmietany
2 ząbki czosnku
oregano

Rodzynki zalać na 15 minut wodą. Jajka  gotować na twardo około 8 minut. Liście sałaty opłukać zimną wodą. Porwać na małe kawałki. Gotowe jaja zalać zimną wodą. Po chwili obrać i pokroić w ćwiartki. Przyrządzić dressing: śmietanę i jogurt wymieszać z oregano i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Polać połową sosu sałatę. Ułożyć jajka, polać resztą sosu i posypać rodzynkami.



niedziela, 16 grudnia 2012

Wspomnienie lata: owocowa pianka z kremem

Brakuje mi lata.Od czasu do czasu probuje sobie o nim przypominac na wiele sposobow. Oto jeden z nich.


Składniki:
na piankę
1 galaretka agrestowa
140 g serka  homogenizowanego
2 szklanki wody
na krem
5 łyżek kwaśnej śmietany 18%
1 łyżka serka homogenizowanego
cukier

Galaretkę przygotować według przepisu n opakowaniu, rozpuszczając ją w dwóch szklankach wody. Przestudzić. Letnią galaretkę połączyć z  serkiem za pomocą trzepaczki. Przelać do szklanek i odstawić do stężenia.
Ubić śmietanę wraz z serkiem i cukrem. Udekorować piankę.





sobota, 15 grudnia 2012

Dziwne ciasteczka owsiane.

Poczułam dziś ochotę na coś słodkiego. Chęć ta ogarnęła mnie na godzinę przed wyjściem, więc musiałam wykombinować coś na szybko. Na dodatek skończyła mi się mąka- dodatkowy problem. Długo nie myśląc, przetrząsnęłam szafki. Padło na wafle ryżowe i płatki owsiane. Połączenie dosyć kontrowersyjne, ale smakuje nieźle. Co prawda smakoszom słodyczy moglyby te oszukane nie przypaść  do gustu, jednakże pokuszę się o dodanie tego przepisu.


Składniki (na 1 porcje):
1 wafel ryżowy
1 szklanka płatków owsianych gorskich
1 jajko
2 łyżki cukru
woda
mleko

Włączyć piekarnik na 180 stopni. Pół szklanki płatków zalać ciepłą wodą i na chwilę odstawić. W tym czasie pokruszyć wafel ryżowy. Dodac suche płatki. Wymieszać z jajkiem, po czym dodać resztę płatków odcisniętych z  wody. Wymieszać masę. Ulepić małe ciasteczka i ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Po około 5minutach pieczenia, posmarować mlekiem. Piec ok. 20 minut.