Strony

poniedziałek, 19 listopada 2012

Zupa-krem z marchwi

Uwielbiam kremy. Ten jest niesamowicie sycący, smaczny, lekko pikantny, a zarazem  bardzo delikatny w smaku. Dodatkowo ten kolor... :) Na dworze coraz chłodniej, dlatego warto przyrządzić sobie taką zupę i wzmocnić odporność. Zalet karotenu nie sposób zliczyć. Między innymi wpływa na widzenie czy na raka.



Składniki (na 1 porcję):
1 szklanka wody
1 marchew
2 ziemniaki
1 łyżeczka cukru
1 łyżka masła
pół kostki rosołowej
pieprz

Do wody dodać kostkę rosołową i cukier. Zagotować. Warzywa obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. Wrzucić do wrzącego wywaru. Gotować na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając, aż warzywa zmiękną. Dodać masło i pieprz. Zdjąć garnek z ognia i zmiksowac zupę. Podawać z kleksem śmietany i koperkiem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz