Składniki:
sałatka
kapusta pekińska
pół papryki
sos
1 dojrzały pomidor
100 ml półwytrawnego czerwonego wina
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka sosu chilli
Kapustę i paprykę pokroić. Przełożyć do miseczki. Pomidora zaś obrać ze skóry i pokroić w drobną kosteczkę. Przełożyć go na rozgrzaną patelnię i zalać winem. Smażyć, aż odparuje prawie cała objętość wina, czasami mieszając. Zawartość patelni przełożyć do wysokiego naczynia i zblendować. Dodać pokrojony czosnek, sos chilli i cukier. Wymieszać. Polać sosem sałatkę tuż przed podaniem.
bardzo ciekawie, ja jednak pekinkę kocham z winegretem
OdpowiedzUsuńW obu wersjach jest pyszna. :)
Usuńdlaczego teraz zajżałam, bo kombinowałam dziś na obiad własnie z pekińską i standardowo z majonezem zrobiłam
OdpowiedzUsuńJeszcze nie raz będzie okazja. :)
UsuńPoza tym z majonezem też jest smaczna. ;-)