Strony

sobota, 8 września 2012

Szynka.

Soczysta, aromatyczna szyneczka na ciepło to pyszny obiad. Zimna nadaje się jako przystawka. U nas nie przyrządza jej się często, więc traktujemy to mięso jako niejaki rarytas. :) 
Dzisiaj szynkę przyrządziłam nieco inaczej niż zwykle, gdyż upiekłam ją w folii aluminiowej. Z szynki wydobywa się więcej tłuszczu, ale otacza ją, dzięki czemu nie wysycha.


Składniki:
szynka
2 ząbki czosnku
sól peklowa
pieprz
inne ulubione przyprawy
sos biały

Mięso umyć i osuszyć. Natrzeć solą i przeciśniętym przez prasę czosnkiem. Mięso odstawić do lodówki na godzinę. Posypać pieprzem i innymi przyprawami. Kawałek mięsa zawinąć w folię aluminiową. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 1,5 godziny. Po wyjęciu szynki, delikatnie pokroić na kawałki grubości 1-2 cm ( jeśli podajemy do obiadu). Oblać sosem i podawać.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz