Strony

piątek, 14 września 2012

Mocno maślane krążki

Coś słodkiego do kawy. Bez wychodzenia do sklepu. To jest to! Słodkie krążki maślane są pyszne i kruche. Smakują i wyglądają jak kupne! Kolejny ich atut to brak jajek w przepisie. Świetna opcja, gdy w lodówce ni jednego kurzego wytworu. TE ciastka robią się prawie same, i są gotowe w 30 minut. W sam raz na wizytę niespodziewanych gości. Zaskoczą podniebienia koneserów słodkości. 


Składniki:
300 g mąki pszennej
250 g margaryny
5 łyżek gęstej śmietany
1 łyżka cukru+ 3 łyżki do posypania
2 łyżki płatków migdałowych

Z mąki, margaryny, śmietany i cukru zagnieść ciasto. Na stolnicy rozłożyć folię spożywczą. Położyc kulkę ciasta.Przykryć drugim kawałkiem folii i rozwałkować na placek grubości około 0,5 cm. Za pomocą szklanki wyciąć duże kółka. W ich środkach zrobić dziurki za pomocą kieliszka.
Rozkruszyć płatki migdałowe. Wymieszać z cukrem. Obtaczać w nim krążki. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Ciasteczka nalezy piec około 15 minut (aż do zarumienienia).




4 komentarze: