Strony

niedziela, 30 września 2012

Mus jabłkowy

Bardzo lubię wszelkiego rodzaju musy owocowe. Aż dziwi mnie, że to dopiero pierwszy na blogu. :) Spodziewajcie się ich więcej. Ale to chyba dopiero za rok, w lato, bo teraz owoców jest niewiele.
Mus jest pyszny, pachnie jabłkami i cynamonem. Jest świetnym dodatkiem do deserów czy bazą do ciast, na przykład szarlotki.


Składniki na 400ml musu:
3 duże jabłka
3 łyżeczki cukru
1 łyżeczka cynamonu

Jabłka ze skórką naciąć w czterech miejscach. Do połowy zawinąć w folię ( nie zakrywając nacięć). Włożyć do mikrofalówki ustawionej na najwyższą moc na 6 minut. Z tak przygotowanych jabłek wydobyć miękki miąższ i przetrzeć go przez sito. Dodać cukier i cynamon. Wymieszać. Mus przełożyć do słoika. Pasteryzować 15 mniut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz