Strony

poniedziałek, 3 września 2012

Ciasto z borówką amerykańską

Jeszcze do nie dawna na sklepowych półkach moje oczy widziały borówki amerykańskie z Hiszpanii. Dziś kupiłam polskie. :) Bo to co nasze, dla mnie jest najlepsze. Lubię wiedzieć, że to, co jem jest zbierane o właściwej porze i bez różnych świństw. Kupując towary spoza granic Polski nie mogę tego stwierdzić.
Dlatego dziś przedstawiam przepis na ciasto ucierane z borówką z Polski.; )



Składniki:
200g miękkiego masła
3 jajka
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka cukru
1 budyń waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
100g borówek amerykańskich

Utrzeć masło z cukrem i solą. Wbić jaja i zmiksować na gładką masę. Dodać mąkę, budyń i proszek do pieczenia. Wymieszać łyżką. Masę przelać do tortownicy. Na wierzchu ułożyć owoce. Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40 minut.



4 komentarze: