Sezon cukiniowy w pełni. W tym roku to warzywo obrodziło jak nigdy! :) Albo ja mam takie wrażenie... W każdym razie korzystając z darów lata przyrządziłam dziś placki z cukinii. Muszę przyznać, że są one na prawdę smakowite, ciężko się oprzeć.
Składniki:
pół cukinii
2 jajka
3 łyżki mąki
2 łyżki mleka
sól, pieprz, słodka papryka
olej
Cukinię obrać. Wydrążyć gniazda nasienne. Zetrzeć cukinię na tarce o grubych oczkach. Do miski wybić jajka. Dodać mąkę. Zmiksować. Przyprawić. Dorzucić startą cukinię i chwilę miksować. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste, dolać mleko. Na patelni rozgrzać olej. Ciasto nakładać łyżką, formując placki. Zarumienić z obu stron, po czym przełożyć na ręcznik papierowy, w który wsiąknie nadmiar tłuszczu. Podawać na ciepło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz