Strony

niedziela, 12 sierpnia 2012

Placki z cukinią.


Sezon cukiniowy w pełni. W tym roku to warzywo obrodziło jak nigdy! :) Albo ja mam takie wrażenie... W każdym razie korzystając z darów lata przyrządziłam dziś placki z cukinii. Muszę przyznać, że są one na prawdę smakowite, ciężko się oprzeć.

Składniki:
pół cukinii
2 jajka
3 łyżki mąki
2 łyżki mleka
sól, pieprz, słodka papryka
olej

Cukinię obrać. Wydrążyć gniazda nasienne. Zetrzeć cukinię na tarce o grubych oczkach. Do miski wybić jajka. Dodać mąkę. Zmiksować. Przyprawić. Dorzucić startą cukinię i chwilę miksować. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste, dolać mleko. Na patelni rozgrzać olej. Ciasto nakładać łyżką, formując placki. Zarumienić z obu stron, po czym przełożyć na ręcznik papierowy, w który wsiąknie nadmiar tłuszczu.  Podawać na ciepło.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz