Strony

piątek, 17 sierpnia 2012

Bananowe crumble z nutką kokosa


Nadmiar bananów niepierwszej świeżości zmusił mnie do natychmiastego wykorzystania ich. Jako że nie bardzo nadawały się już do jedzenia na surowo, bo były nie pierwszej świeżości, postanowiłam poddać je obróbce termicznej i okryć kruszonką. Aby crumble było lepsze kruszonka nie była taka zwyczajna, tylko kokosowa. :)

Składniki:
2 banany
2 łyżki cukru
1 łyżka mąki pszennej
Składniki na kruszonkę:
5 łyżek mąki
4 łyżki zimnego masła
2 łyżki cukru
1 łyżka wiórek kokosowych

Banany obrać ze skórki, po czym pokroić na plasterki. Dodać cukier oraz mąkę. Wymieszać. Przełożyć owoce do naczynia żaroodpornego lub kokilek. W misce wyrobić palcami  mąkę, masło i cukier. Dodać wiórki kokosowe i wymieszać. Kruszonką posypać banany. Crumble włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 40 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz