Strony

piątek, 8 czerwca 2012

Zupa koperkowa

Pyszna i pożywna. W sam raz na ponury dzień, taki jak dziś. Świetnie rozgrzeje i co najważniejsze- doda koloru dzisiejszemu dniu. Nawet jeżeli Polacy w meczu z Grecją odniosą klęskę- zielony akcent w zupie da nadzieję, że kiedyś wygrają! Ja wierze w Polską kadrę.

Składniki:
1,5 l wody
1-1,5 kostki rosołowej
2 średnie ziemniaki
1 mała marchewka
1 łyżka masła
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka mąki
0,5 szklanki śmietany
5 ziarenek pieprzu
2 ziarenka ziela angielskiego
1 listek laurowy

Zagotować wodę. Obrać warzywa, pokroić i wraz z przyprawami dodać do wody. Gotować na małym płomieniu. Kiedy ziemniaki zmiękną, dodać masło i sok z cytryny. W małym naczyniu rozrobić mąkę, kilka łyżek bulionu i śmietanę. Rozmieszać zawiesinę. Zalać zupę i wymieszać. Gotować wszystko około 10 minut. Wyłowić (za pomocą cedzaka) warzywa, zostawiając kilka ziemniaczków w zupie. Zmiksować zawartość garnka. Spowrotem wrzucić zabrane warzywa. Zwiększyć płomień i zagotować. Zdjąć zupę z gazu i dodać pokrojony koperek.
Najlepiej jeżeli zupa przed podaniem chwilę postoi, wtedy zupa przesiąknie smakiem i aromatem koperku.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz