Strony

sobota, 12 maja 2012

Sernik

Ostatnio moja mama znalazła w Internecie świetny przepis na śmietanowy sernik. To ciasto robi się stosunkowo szybko i jest pyszne! Zawsze wychodzi puszyste, gładkie i rozpływa się w ustach. Mniam.

Składniki na kruche:
6 jaj
3 szkl. mąki
1 margaryna
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki stołowe śmietany
Składniki na masę:
3 opakowania (3x400g) śmietany 18 %
1 szkl. cukru
2 budynie śmietankowe

Sposób wykonania:
Oddzielić żółtka od białek. Dosypać do żółtek przesianą mąkę, wrzucić kostkę margaryny i dodać proszek do pieczenia. Rozgnieść wszystko za pomocą tłuczka. Gdy margaryna połączy się ze składnikami, należy zagnieść ciasto rękami. Podzielić je na dwie części. Jedną włożyć do lodówki, a druga, trochę mniejszą zapakować do zamrażarki. Gdy ciasto już się schłodzi, wyjąć je z lodówki i wyłożyć na papier do pieczenia ułożony na blaszy. Zrobić dziurki widelcem. Piec ciasto do zarumienienia.
W trakcie pieczenia ubić białka z cukrem. W oddzielnej misce zmiksować śmietanę z budyniem. Wszystko ładnie ze sobą połączyć za pomocą szpatułki. Delikatnie mieszać, aby piana z białek nie opadła. Po upieczeniu ciasta kruchego, wylać na nie masę śmietanową. Zetrzeć na wierzch na grubych oczkach ciasto wyjęte z zamrażalnika. Piec 50 minut w temperaturze 160 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz