Strony

sobota, 12 maja 2012

Pomidorowa mojej mamy.

Zupa pomidorowa to moja ulubiona zupka z dzieciństwa. Mama za każdym razem przyrządza ją tak samo.  Postanowiłam, że zrobię ją wedle przepisu mamusi. I udało się. Jest pyszna! Moja rodzina najbardziej lubi z ryżem, ale oczywiście można ją przygotowac z makaronem.
  




Składniki:
1 l wody
ryż
pół marchewki
1 por
200 ml koncentratu
trochę śmietany
2 liście laurowe
majeranek
pieprz ziarnisty (3-4 ziarenka) i mielony
sól

Sposób wykonania:
Zagotować wodę. Dodać warzywa. Przyprawić liśćmi laurowymi, majerankiem, pieprzem i odrobiną soli. Dosypać surowy ryż. Gotować aż  ten napęcznieje i zmięknie. Dodać koncentrat i zaprawić śmietaną. Gotować jeszcze około 15-20 minut na wolnym ogniu.






Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz