Strony

poniedziałek, 28 maja 2012

Mam zaszczyt serdecznie zaprosić na 
paszteciki drożdżowe!


Składniki:
  • ciasto
4 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mleka
5 dag drożdży
1 łyżka oleju
1 łyżeczka cukru
szczypta soli 
  • farsz
gotowane mięso
2 małe cebule
8 pieczarek
3 ząbki czosnku
majeranek
zioła prowansalskie
sól
pieprz

Sposób wykonania:
Rozkruszyć drożdże, zalać ciepłym mlekiem i dosypać cukru. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przesiałam do miski mąkę, wlałam po około 30 minutach rozczyn i zmiksowałam z olejem. Poprawić efekt wyrabiając ciasto ręcznie. 
Odstawić je w ciepło i przykryć ściereczką.
Pokroić cebulę i pieczarki.dodać przyprawy i czosnek. Podsmażyć na patelni. Zmielić ugotowane wcześniej mięso. Wymieszać mięso ze składnikami z patelni. 
Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części. Rozwałkowac je na cienkie płaty. Pokroić radełkiem na kwadraty. Nakładać farsz, uważając, by nie przesadzić z ilością. Zlepić wszystkie 4 rogi. Postępowac tak, aż powstaną wszystkie paszteciki. Piec około 30 minut w temp. 160 stopni.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz