Strony

niedziela, 27 maja 2012

Makaron.

Makaron domowej roboty należy przygotować kilka godzin przed podaniem zupy, gdyż jego przyrządzenie zajmuje sporo czasu. Ale warto poświęcic dla niego swój czas. O wiele bardziej wolę makaron mojej mamusi od tego gotowego.

Składniki:
ok. 3- 3,5 szklanki mąki
4 jajka
woda (ile ciasto pochłonie)
szczypta soli

Wsypać do miski mąkę.

Wbić jajka i dodać sól.

Stopniowo wlewać wodę i mieszać ciasto aż składniki połączą się.

Wyjąć ciasto z miski i ponownie wyrobić na stolnicy.


Podzielić ciasto na 2 lub 3 części.


Rozwałkować na placki o grubości ok. 1 mm. Przygotować ściereczkę. Odłożyć tam placki do
wysuszenia na 2 godziny.

Zwinąć ciasto w rulon i bardzo cienko pokroić.
Gotować około 10 minut w lekko osolonej wodzie.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz