Makaron domowej roboty należy przygotować kilka godzin przed podaniem zupy, gdyż jego przyrządzenie zajmuje sporo czasu. Ale warto poświęcic dla niego swój czas. O wiele bardziej wolę makaron mojej mamusi od tego gotowego.
Składniki:
ok. 3- 3,5 szklanki mąki
4 jajka
woda (ile ciasto pochłonie)
szczypta soli
Wsypać do miski mąkę.
Wbić jajka i dodać sól.
Stopniowo wlewać wodę i mieszać ciasto aż składniki połączą się.
Wyjąć ciasto z miski i ponownie wyrobić na stolnicy.
Podzielić ciasto na 2 lub 3 części.
Rozwałkować na placki o grubości ok. 1 mm. Przygotować ściereczkę. Odłożyć tam placki do
wysuszenia na 2 godziny.
Zwinąć ciasto w rulon i bardzo cienko pokroić.
Gotować około 10 minut w lekko osolonej wodzie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz