Strony

niedziela, 13 maja 2012

Gyros.

Gyros. Mmm. Jak ja kocham gyros! To moja ulubiona sałatka! :D
Jest to potrawa kuchni greckiej.Europejczycy trochę zmodyfikowali przepis wzbogacając recepturę o mięso wieprzowe. Potrawa popularna jest już na całym świecie dzięki swemu niesamowitemu smaku i kolorowym wyglądem. Wszystkie pyszne rzeczy na jednym talerzu! Chyba każdy tego pragnie.

Składniki:
2 filety piersi z kurczaka
1 kapusta pekińska
1 cebula
1 średnia cebula czerwona
4 korniszony
1 świeża papryka
4 łyżki majonezu
2 ząbki czosnku
puszka kukurydzy
ketchup
przyprawa Gyros
sól

Sposób wykonania:
Pokroić pierś z kurczaka i przyprawić Gyrosem. Usmażyć na niewielkiej ilości oleju. Poszatkować kapustę pekińską, przełożyć do naczynia, posolić bądź posypać vegetą i odstawić, by puściła sok. Pokroić w kosteczkę cebulę i korniszony. Odcedzić kukurydzę. Zrobić sos: wymieszać ketchup, majonez i starte ząbki czosnku. Do półmiska układamy kolejno warstwami: mięso, cebulę, ogórek, kukurydzę, sos, kapustę pekińską  wyciśniętą z soku. Przygotowaną sałatkę schłodzić w lodówce i podawać po upływie kilku godzin.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz