Strony

niedziela, 1 kwietnia 2012

Ciasto "Puszysta mgiełka"

Ciasto "Puszysta mgiełka" to mój autorski przepis. Deser dość kaloryczny, za to niebiańsko pyszny! Krem rozpływa się w ustach. Wygląda jak puszysta chmurka, stąd ta nazwa. :)


Składniki:
-biszkopt
5 jaj
1 szklanka mąki tortowej
3/4 szklanki cukru
pół margaryny
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 krople aromatu waniliowego
-masa
1 opakowanie "Śnieżki"
1/4 szklanki cukru
1 budyń waniliowy
2 łyżki margaryny
miąższ z połowy laski wanilii


Sposób przygotowania: 
Wybijamy do miski jajka. Dodajemy mąkę i mieszamy. Ucieramy masę z cukrem i margaryną. Dodajemy cukier waniliowy, proszek do pieczenia oraz aromat waniliowy. Wszystko miksujemy na gładką masę. Wykładamy formę papierem do pieczenia, po czym rozkładamy na jej spodzie ciasto. Wkładamy biszkopt do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut. W trakcie pieczenia, robimy masę. Ubijamy śnieżkę w wysokim naczyniu. Wciąż miksując, dosypujemy cukier, a po chwili budyń. Gotową śmietanę przekładamy do miski. Dokładamy miękką margarynę i perfumujemy miąższem z połowy laski wanilii. Wszystko miksujemy.   Gdy biszkopt upiecze się, wyciągamy go i odstawiamy. Kiedy wystygnie, przekrajamy go na pół w poprzek. Na jedną część kładziemy masę. Przykrywamy ją drugą połówką biszkoptu. wierzch można polać rozpuszczoną ciemną czekoladą. Palce lizać! ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz