Strony

niedziela, 1 kwietnia 2012

Zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanka ziemniaczana to jedna z najpopularniejszych potraw z ziemniakami, do których zawsze możemy dołożyć własne, ulubione składniki.  Ja zaproponuję zmodyfikowany przez siebie przepis. :)


Składniki na ziemniaki puree:
0,5 kg ziemniaków
100 ml mleka
2 łyżki śmietany
1,5 łyżki masła
sól
Składniki na sos:
kubek śmietany
przyprawa koperkowa
1-2 suszone pomidorki z puszki

Wykonanie:
Gotuję ziemniaki w lekko posolonej wodzie. Wystudzone kartofle przepuszczam przez maszynkę do ziemniaków.  Dodaję śmietanę i masło. Mieszam. Powoli wlewam ciepłe mleko. Łączę składniki.
Napełniam kubek  śmietaną.  Przyprawiam ją opakowaniem (9g) przyprawy koperkowej. Kroję w drobniutką kosteczkę suszone pomidory. Przekładam je do miseczki. Zalewam sosem śmietanowym. Mieszam. 
Spód naczynia żaroodpornego smaruję sosem zużywając 3/4. Wykładam masę ziemniaczaną. Pozostałą część  sosu wykorzystuję  na wierzch.
Piekę zapiekankę aż zarumieni się sos. Na wierzch po upieczeniu można starkowac ser żółty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz