Składniki na ziemniaki puree:
0,5 kg ziemniaków
100 ml mleka
2 łyżki śmietany
1,5 łyżki masła
sól
Składniki na sos:
kubek śmietany
przyprawa koperkowa
1-2 suszone pomidorki z puszki
Wykonanie:
Gotuję ziemniaki w lekko posolonej wodzie. Wystudzone kartofle przepuszczam przez maszynkę do ziemniaków. Dodaję śmietanę i masło. Mieszam. Powoli wlewam ciepłe mleko. Łączę składniki.
Napełniam kubek śmietaną. Przyprawiam ją opakowaniem (9g) przyprawy koperkowej. Kroję w drobniutką kosteczkę suszone pomidory. Przekładam je do miseczki. Zalewam sosem śmietanowym. Mieszam.
Spód naczynia żaroodpornego smaruję sosem zużywając 3/4. Wykładam masę ziemniaczaną. Pozostałą część sosu wykorzystuję na wierzch.
Piekę zapiekankę aż zarumieni się sos. Na wierzch po upieczeniu można starkowac ser żółty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz