Strony

środa, 28 marca 2012

Żeberka

Żeberka to proste i smaczne danie. Wychodzi każdemu. Można podawać je na różne sposoby. Ja podam przepis na żeberka w sosie miodowym.

Składniki:
1 kg żeberek
4 ząbki czosnku
2 średnie cebule
3 łyżki miodu
10 łyżek ketchupu
2 łyżeczki musztardy
1 łyżeczka oleju
szczypta soli
pieprz


Sposób wykonania:
Poporcjować żeberka. Zamarynować solą, pieprzem, czosnkiem i odstawić w chłodne miejsce na godzinę. Po upływie tego czasu, podsmażyć na rozgrzanym oleju żeberka. Zarumienione żeberka przełożyć do brytfanki i włożyć do nagrzanego piekarnika. Pokroić cebulę i zeszklić na tłuszczu pozostałym ze smażenia żeberek. Dorzucić ją do brytfanny.  Przyrządzić sos. Wymieszać musztardę, ketchup i miód. Stopniowo dodawać olej. Po połączeniu składników, żeberka maczać w sosie i spowrotem układać w naczyniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz