Strony

sobota, 31 marca 2012

Rolada mięsna

Dziś zaprezentuję przepis mojej mamy. :) Jest to rolada mięsna na cieście francuskim. Podawać to danie można z ziemniakami puree i zdrową sałatką warzywną.Pychotka! :) Dobra, nie będę dłużej robić Wam smaka, tylko podaję przepis! 

Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
ok. 1 kg mięsa wieprzowego ( łopatka )
pół marchewki
2 małe ziemniaczki
1 jajko
przyprawy

Wykonanie:
W jednym garnku gotujemy łopatkę, a w drugim- ziemniaki w lekko osolonej wodzie. Gdy mięso zacznie mięknąć, dodajemy do niego pół obranej marchwi. Kiedy wszystko ugotuje się do miękkości, mielimy składniki. Najpierw mięso, potem marchewkę, którą łączymy z wieprzowiną, a na końcu mielimy przez maszynkę lub rozgniatamy widelcem ziemniaki które także wędrują do mięsa. Wyrabiamy mięso soląc i pieprząc. Rozcieramy nad misą z mięsem w palcach aromatyczny majeranek. Tak przyrządzony farsz, rozkładamy na rozwałkowanym placku ciasta francuskiego. Zwijamy ciasto, tak jak tradycyjną roladę. Wkładamy ją do keksówki wyłożonej papierem pergaminowym. Mieszamy w miseczce jajko, którym smarujemy po wierzchu roladkę.Wkładamy danie do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 40 minut.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz