Do jej przygotowania potrzebne są:
- 2,5 szkl.mąki
- 10 dag masła
- 6 łyżek cukru
- 5 żółtek
- 10 dag drożdży
- 1,5 szkl. mleka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 garści migdałów
Pokruszyć drożdże do 4 łyżek ciepłego mleka zagrzanego z 1 łyżką cukru i łyżką mąki pszennej.Rozczyn pozostawić na 15 minut do wyrośnięcia. Zagotować resztę mleka. Wrzącym płynem zalać połowę szklanki mąki. Rozetrzeć to tak, aby nie było grudek. Stopniowo dodawać po łyżce do rozczynu. Wymieszać i odstawić w ciepły kąt. W międzyczasie utrzeć żółtka z cukrem po czym wymieszać je z resztą mąki. Dodać rozczyn, gdy wyrośnie po raz drugi. Powoli dodawać rozpuszczone masełko. Wyrabiać ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodać migdały obtoczone w mące ziemniaczanej. Włożyć babkę do formy. Piec około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po ostygnięciu można oblac babę lukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz