Strony

środa, 16 stycznia 2013

Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane rzadko goszczą na moim stole. Szkoda, bo je uwielbiam. Spowodowane to jest tym, że ręcznie trzeć kartofli mi się nie chce, a wyciągać maszynkę, aby rozdrobnić kilka sztuk się nie opłaca. Ale od czasu do czasu, dla odmiany, robię takie placuszki i zawsze wychodzą wyśmienite! Warto wspomnieć, że nie ze wszystkich odmian ziemniaków wychodzą smaczne. Najlepsze są żółte- jak mówi mądrość ludowa. 
Co do podawania, można na słodko albo w wersji wytrawnej. Ja zazwyczaj polewam śmietaną albo przygotowuję sos czosnkowy, inni zaś preferują to danie posypane cukrem. Tak więc wszystkie chwyty dozwolone! Gorąco polecam. :)



Składniki (około 25 sztuk):
1 kg ziemniaków
1 cebula
2 jajka
2 łyżki mąki
sól, pieprz, majeranek
olej do smażenia

Ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce albo wrzucić do maszyny do tarcia ziemniaków. Odlać wodę do miski. Mączkę osadzoną na dnie dorzucić do masy ziemniaczanej. Przyprawić do smaku. Jeżeli masa jest bardzo rzadka, dosypać więcej mąki. 
Na patelni rozgrzać olej. Nakładać masę formując zgrabne placuszki i smażyć z obu stron na złoty kolor.Upieczone- przełożyć na ręczni papierowy, aby odciekł zbędny tłuszcz. Placki podawać na ciepło.




2 komentarze: