Strony

niedziela, 20 stycznia 2013

Kokosowe muffinki

Muffinki to kwintesencja smaku. A dla mnie takie z wiórkami są najlepsze, zdecydowanie nr 1 na liście ulubionych słodyczy. Kocham kokos, a babeczki i wszelakie muffinki ubóstwiam, więc mogę rzec: "Połączenie idealne!"

Pierwszy raz, robiąc je od początku do końca samodzielnie, udały się i ładnie wyrosły. Wcześniej wystarczały mi kupne bazy w proszku. A niedawno chciałam zrobić takie piernikowe, ale wtedy jeszcze nie byłam w posiadaniu świetnego gadżetu- blachy do pieczenia muffinek, i niestety- rozlazły się na boki, miast urosnąć. Za to te kokosowe wyszły rewelacyjnie! :) I roboty przy nich niewiele, najwięcej czasu trzeba poświęcić na pieczenie. Polecam.



Składniki (12 sztuk):
1 i 1/2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mleka
100 g masła
1 jajko
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki wiórków kokosowych

Na suchej patelni uprażyć wiórki kokosowe. W misce wymieszać ze sobą suche składniki. W rondelku roztopić masło. Do drugiego naczynia wbić jajko, wlać mleko i ostrożnie dolać masło, uważając by nie zrobiła się "jajecznica". Wymieszać mokre składniki trzepaczką. Na koniec połączyć suche i mokre, wymieszać szpatułką, ale nie za długo, bo muffinki wyjdą twarde. W blaszce do pieczenia muffinek umiejscowić papilotki i wypełniać je masą do 3/4 wysokości. Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni.  




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz