Strony

poniedziałek, 7 stycznia 2013

Kawa z korzenną nutą

Taki napój pewnie większości z Was kojarzy się ze świętami, a bo przyprawa korzenna... Ale ja lubię ją o każdej porze roku, lecz najlepiej smakuje zimą. Kiedy zmarzliśmy, najlepiej szybciutko wleźć pod kołdrę albo pójść do kuchni i przyrządzić sobie tą kawę z korzenną nutą. A ładnie ozdobiona aż sama będzie się prosić o wypicie. :) U mnie na 1 filiżance się nie skończy. Oto moja propozycja podania aromatycznego napoju.



Składniki:
100 ml wody
100 ml mleka
1 płaska łyżeczka kawy rozpuszczalnej
1 kostka czekolady
1 łyżeczka cukru
pół łyżeczki przyprawy korzennej
bita śmietana 
posypka cukrowa

Kawę zalać przegotowaną, gorącą wodą. W garnku podgrzać mleko i roztopić w nim czekoladę. Dodać przyprawę korzenną oraz cukier. Mleko przelać do kawy i wymieszać. Wierzch udekorować bitą śmietaną i kolorową posypką cukrową.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz