Takie buraczki to świetny dodatek do obiadu, a w szczególności kotletów mielonych. Nie dość, że świetnie smakują, to wspomagają przemianę materii oraz są źródłem energii. Nie tylko nasz brzuszek będzie zadowolony z zasmażanych buraczków, ale jak widać cały organizm, dlatego warto przyrządzać je często.
Ile kucharek, tyle przepisów i pomysłów na tą potrawę. Ja pragnę podzielić się z Wami moją recepturą, którą mi zaś przekazała mama.
Składniki:
1 kg buraków
1 cebula
3 łyżki soku z cytryny
słoninka
sól, pieprz
Ugotować buraki w osolonej wodzie. Odcedzić, wystudzić, po czym zetrzeć na tarce o małych oczkach. Cebulę pokroić w drobniutką kostkę. Na patelnię wrzucić drobno pokrojoną słoninkę i smażyć na małym ogniu aż wytopi się tłuszcz. Wtedy dodać cebulę, podsmażyć. Na koniec dodać buraczki, doprawić sokiem z cytryny, solą,i pierzem i wymieszać. Podawać na gorąco.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz