Strony

poniedziałek, 26 listopada 2012

Piernik- przepis podstawowy

Ten piernik robiłam już bardzo dawno, jednak jakoś nie miałam okazji by go dodać. Jednak teraz skończyły mi się zdjęcia potraw, a co za tym idzie- materiały do umieszczenia na blogu, dlatego w końcu to ciasto. :) Wyszło tak smaczne, że nie mogłam się mu oprzeć! Piernik ma chrupiącą skórkę i mięciutki środek, a na dodatek pięknie pachnie.



Składniki:
2 szklanki mąki
1 szklanka mleka
1 szklanka oleju
2 jajka
1 łyżka miodu
0,5 szklanki cukru
3 łyżki dżemu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
cukier puder po posypania

Jajka z cukrem ubić na puszystą masę. Żółtka zmiksować z miodem. W jednej misce wymieszać suche składniki. Wszystkie składniki razem zmiksować. Na koniec dodać pianę z białek i wymieszać (bez użycia miksera). Gotową masę przełożyć do keksówki i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na godzinę (ciasto będzie gotowe jeżeli patyczek wkładany w środek będzie suchy). Ostygnięty piernik posypać cukrem pudrem.


1 komentarz:

  1. a gdzie przyprawy korzenne ?!! bez nich nie ma prawdziwego piernika !

    OdpowiedzUsuń