Strony

środa, 3 października 2012

Tradycyjne pieczone ziemniaki

Czy tak do końca tradycyjne one są- nie wiem.  Ale w moim domu zawsze przyrządzało się je właśnie tak. Zaczęła babcia i tak powielają jej przepis kolejne pokolenia.  Świetny sposób przekazywania rodzinnej tradycji.
Ziemniaki są smaczne, mają chrupiącą skórke, a w środku są miękkie i delikatne. Klasyka.


Składniki (na 1 porcję):
4 duze ziemniaki
sól
oregano
mieszanka przypraw do ziemniaków

Ziemniaki obrać i pokroić na połówki. Gotować 10 minut do osolonej wodzie. Odcedzić. Przyprawić, w razie potrzeby jeszcze dosolić.Wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia i wysypac na nią ziemniaki. Włożyć je do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na około 40 minut.




4 komentarze:

  1. pieczone ziemniaki to jest smakowy strzał w 10. ziemniaków jako takich nie lubię aż tak, ale pieczonymi zajadam się wielce.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pieczone ziemniaczki ... to jest to co lubię. I często je robię w różnych wersjach. Ostatnio zapiekane z serem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też chciałam z serem. Ale okazało się, że ktoś mnie uprzedził i go zjadł .:)

      Usuń