Nie lubię, gdy coś się marnuje. Wczoraj zostało mi ciasto kruche, więc, nie chcąc go wyrzucać, postanowiłam wykombinować jakieś mało ciastko. I właśnie tak powstało serce z jabłkowym nadzieniem. Już sama jego prostota zadziwia. A co dopiero smak! :) Na prawdę rewelacyjne ciasto, lub jak kto woli- ciastko. Kruche, a posypane pudrem słodkie. Polecam!!
Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
2 żółtka
90 g masła
0,5 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 jabłka
cukier puder do posypania
Przesiać mąkę. Dodać masło, cukier i proszek do pieczenia. Posiekać. Dodać żółtka i zagnieść ciasto. Kulkę ciasta zawinąć w folię aluminiową i włożyć na pół godziny do lodówki. Po upływie tego czasu, wyjąć ciasto, rozwinąć, podzielić na pół i jedną część rozwałkować. Wyciąć serce. Jabłko obrać ze skórki i pokroić w plasterki. Ułożyć na placku. Drugą połówkę również rozwałkować. Przykryć drugim plackiem jabłka. Jeżeli ciasto odstaje, odciąć niepotrzebne kawałki. Brzegi ciastka skleić.Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i włożyć serce na 25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz