Strony

niedziela, 16 września 2012

Nadziane zapiekane.

Takie papryki robię stosunkowo często. Eksperymentuję z nadzieniami i formą.
Dziś chciałabym zaprosić Was na papryki nadziane boczkiem i warzywami. 



Składniki:
2 papryki
100 g startej mozzarelli
boczek (ilość wedle upodobań)
1 mały pomidor
4 plastry ogórka
przyprawy: sól, pieprz, majeranek, oregano

Odciąć górną część papryki, będzie ona czapeczką. Pokrojony w grubą kostkę boczek podsmażyć chwilę  na patelni. Przełożyć do papryk. Posypać przyprawami (pominąć sól).  Pomidora sparzyć i zdjąć skórkę. Pokroić w cienkie plastry. Posolić i przełożyć na boczek. Dodać plastry ogórka, po dwa do jednej papryki. Wszystko posypać startą mozzarellą. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Papryki i czapeczki włożyć na około  50 minut.







1 komentarz: