Uwielbiam racuchy z jabłkami. Po prostu szaleję za nimi. Są puszyste, smakowicie chrupiące. I przede wszystkim ładnie wyglądają. :) Sam ich wygląd zachęca do sięgnięcia po jednego. Najczęściej jadam te pyszności na śniadanie. Dziś tradycji stało się zadość. Brzuch już pełen, więc dodam tylko przepis i lecę z powrotem do łóżka. :D
Składniki:
1 szklanka mleka
1,5 szklanki mąki pszennej
1 jabłko
5 łyżek cukru
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystkie składniki na ciasto połączyć robotem kuchennym. Obrać ze skórki jabłko. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do ciasta. Rozgrzać na patelni niewielką ilość oleju rzepakowego. Na małym ogniu smażymy 2-3 racuchy, aby się nie posklejały.
Racuchy można podawać z cukrem pudrem, na ciepło lub zimno.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz