Strony

piątek, 27 lipca 2012

Sałatka z fetą.

Lato owocuje w wiele sałat. Dzięki temu, my możemy przyrządzac je na zadziwiająco wiele sposobów. Dziś w roli głównej sałata lodowa (moja ulubiona), grecki ser feta oraz czarne oliwki. Brzmi apetycznie, musicie spróbować. Zachęcam, ponieważ smakuje bardzo dobrze. :) Nawet noga z gastronomii poradzi sobie z przyrządzeniem tej sałatki, która świetnie nadaje się do jako dodatek do mięs, szczególnie tych z grilla. :)


Składniki:
pół głowki sałaty lodowej
200 g sera feta w zalewie solankowej (masa po odsączeniu)
60 g czarnych oliwek
1 pomidor
pół czerwonej cebuli
pół papryki
2 łyżki soku z cytryny
2 listki bazylii
1 łyżka sosu sałatkowego greckiego Knorr

Sałatę lodową porwac na małe kawałki. Dodać pokrojone na połówki oliwki. Odsączyć fetę od zalewy. Kosteczki sera dorzucić do sałatki. Cebulę pokroic w piórka,  pomidora w półplasterki, a paprykę w paski . Dodać do sałatki i wymieszać. Drobno pokroić bazylię. Wycisnąć do szklanki sok z cytryny i dodac bazylię. Wymieszać łyżką razem z sosem sałatkowym. Oblać sałatkę, wymieszać. Najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce.






1 komentarz:

  1. zapraszam na konkurs sałatkowy , który właśnie zaczął się na moim blogu. do wygrania zestaw noży laserowo ostrzonych. Pozdrawiam i miłego dnia życzę:)
    http://wmojejmalutkiejkuchni.blogspot.co.uk/2012/07/konkurs-kolorowy.html

    OdpowiedzUsuń