Strony

wtorek, 31 lipca 2012

Puszyste naleśniki.


Te naleśniki są wyjątkowo puszyste i smaczne. Nigdy takich nie jadłam! A przepis zaczerpnęłam od Nikol. Jej przepis jest genialny. Po moich małych przeróbkach powstały naleśniki idealne. Ja posmarowałam je domowej roboty dżemikiem wiśniowym. Mniam. Polecam i życzę smacznego.

Składniki:
1 szklanka mąki
1 szklanka mleka
0,5 szklanki wody
70 ml oleju
1 jajko
szczypta soli i cukru
dżem wiśniowy

Wszystkie składniki na ciasto zmiksować. Ciasto schłodzić w lodówce. Dzięki temu, że ciasto jest rzadkie, łatwo je rozprowadzić na patelni, aby powstał cienki placek. Naleśniki smażyć na rozgrzanej patelni, można ją naoliwić. Nie należy długo smażyć naleśnika z jednej strony, bo spali się. Chwila z jednej strony, chwila z drugiej i naleśnik gotowy. :) Na koniec smarować naleśniki dżemem i powstanie tort naleśnikowy, bądź każdy smarować oddzielnie i zawinąć w dowolny sposób.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz