poniedziałek, 30 lipca 2012
Pierś z kurczaka w sosie pomidorowym
Kiedy zmoknie się na deszczu, nachodzi ochota na coś ciepłego i szybkiego do zrobienia zarazem. Znalazłam dziś kompromis. Jest nim pierś z kurczaka w sosie pomidorowym podana z ryżem. Danie nie należy do lekkostrawnych, ale jest pyszne.
Składniki:
na 2 porcje
1 pierś z kurczaka
1 woreczek ryżu
pomidory w puszcze
pół papryki czerwonej
2 łyżeczki cukru
2 ząbki czosnku
1 łyżka majeranku
słodka papryka
oregano
pieprz
sól
smalec do smażenia
Pierś z kurczaka pokroić w kostkę. Mięso posolić i przyprawić pieprzem. Na patelni roztopić smalec. Przełożyć mięso. Podsmażyć z obu stron. Pomidory niedbale pokroić i dodać na patelnię. Smażyć 1-2 minuty, a później wylać sok z pomidorów, który znajdował się w puszce. Dodać pokrojoną paprykę. Zamieszać. Dodać resztę przypraw. Dusić wszystko około 20 minut bez przykrycia, czasami mieszając. Po tym czasie dodać przecisnięty przez praskę czosnek i dusić 5-10 minut. Ugotować ryż. Przełożyć danie na talerz. Podawać na ciepło.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz