wtorek, 3 lipca 2012
Klopsiki z mięsa z zupy.
Jak wiecie, wczoraj robiłam zupę. Zostało mi mięso i nie wiedziałam, co mogę z niego zrobić. Wpadłam na pomysł, aby zrobić jakieś kotlety. Padło na klopsiki w sosie pomidorowym. Przygotowanie tego dania trochę trwało. Trzeba zarezerwować ponad pół godziny. W dzisiejszych czasach może to być trudne- ludzie tacy zaganiani... Ale mnie się jakoś udało i zrobiłam pyszny obiadzik. :D Polecam.
Składniki
na klopsiki:
mięso z rosołu
1 łyżka mąki
przyprawy: sól, pieprz, majeranek
bułka tarta
na sos:
1 pomidor
1 mały ząbek czosnku
oregano
pieprz
Zmielić mięso. Dodać mąkę oraz przyprawy i wyrobić. Uformować niewielkiego rozmiaru kuleczki. Obtoczyć klopsiki w bułce tartej. Rozgrzać na patelni smalec. Smażyć aż się zarumienią. Przełożyć na talerz.
Na patelni, na której został tłuszcz ze smażenia mięsa, przygotowac sos. Obrać pomidora, pokroić i wrzucić na patelnię. Dodać drobno posiekany ząbek czosnku, posypać oregano i pieprzem. Wymieszać. Dusić około 15 minut. Po upływie tego czasu, dorzucić klopsiki ( ostrożnie, są delikatne) i podgrzewać 5-10 minut.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz