Chyba już kiedyś wspominałam że truskawki to jedne z moich najulubieńszych owoców. :) Nie wiem, dlaczego ,ale smakuję mi pod każda postacią i latem mogłabym się nimi zajadać codziennie. Dzisiaj z mamą pierwszy raz przygotowałyśmy ucierane ciasto z truskawkami.
Składniki na kruszonkę:
10 dag
masła
0,5 szkl.
cukru
1 szkl.
mąki pszennej
Składniki na ciasto:
15 dag
margaryny
3 jaja
19 dag mąki
niecała
szkl. cukru pudru
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
Przepis na kruszonkę:
W
garnku rozpuścić masło na wolnym ogniu, dodać cukier,
wymieszać. Dosypać mąkę i znów wymieszać. Ostudzić.
Przepis na ciasto:
Do miękkiej margaryny dodać cukier puder i utrzeć
na puszystą masę. Nie przerywając ucierania dodawać po jednym jajku i dalej
ucierać. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zmiksować
na małych obrotach.
Pieczenie ciasta:
Piekarnik
nagrzać do 180 stopni. Blachę wyłożyć papierem do
pieczenia. Przełożyć ciasto ucierane ,
wyrównać. Na cieście poukładać truskawki (jeśli są duże to przekroić na
połówki). Posypać ostudzoną kruszonkę. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około godziny.
Ciasto jest dość słodkie więc nie wymaga dodatków.
Przepis dołączam do akcji:
I jest świetne!!
OdpowiedzUsuń