Gulasz mojej mamy to istna rewelacja. Własnie dziś miałam okazję go skosztować po długiej przerwie. Wyszedł jak zwykle przepyszny. Mięsko mięciutkie, rozpływające się w ustach, no a ten sos... Raj dla podniebienia.
Składniki:
1 kg wieprzowiny (łopatka lub szynka)
0,5 l wody
1 marchew
2 cebule
3 ząbki czosnku
6 ziaren pieprzu
3 ziarenka ziela angielskiego
2 liście laurowe
majeranek
sól
tłuszcz do smażenia
Pokroić mięso w kostkę. Przecisnąć czosnek przez praskę a warzywa pokroić wedle uznania. Samo mięso (przyprawione solą i majerankiem) odstawić na godzinę. Przed smażeniem obtoczyć wszystkie kawałki mięska w mące. Kłaść je na rozgrzany smalec. Smażyć aż do zarumienia. Przełożyć do brytfanny. Na aromatycznym tłuszczu podsmażyć cebulę pokrojoną w talarki. Przelać wszystko z patelni do mięsa. Dorzucić inne warzywa i czosnek.Dusić gulasz pod przykryciem w piekarniku około 1,5 godziny w temp. 160 stopni. Ja podawałam z makaronem świderki i sałatą ze śmietaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz