Strony

środa, 13 czerwca 2012

Domowe chipsy z sosem tzatziki.


Tzatziki to pikantny sos o czosnkowym smaku. Głównym składnikiem jest ogórek, ale czosnku pominąć również nie można. Najczęściej sos wykorzystywany jest do maczania chipsów. Dlatego do niego zrobiłam domowe ziemniaczane chipsy. To dobra alternatywa dla tych kupnych z konserwantami i innymi niezdrowymi składnikami.

Składniki na sos:
1 jogurt naturalny
1 ogórek
2-3 ząbki czosnku
koperek
sól, pieprz

Wlać do miseczki jogurt. Dodać startego na tarce o grubych oczkach ogórka. Przecisnąc przez praskę czosnek. Dodać koperek, przyprawy i wymieszać sos.


Składniki na chipsy:
3-4 ziemniaki
olej do smażenia

Obrać ziemniaki. Pokroić na bardzo cienkie plastry. Ja użyłam krajalnicy, ale równie dobrze można użyć noża. Rozgrzać olej we frytkownicy. Chipsy wrzucać pojedynczo, aby się nie posklejały.  Włożyć tyle, aby swobodnie pływały. Usmażenie wszystkich ziemniaków wymaga kilku tur smażenia. Upieczone, ale nie spalone (!), chipsy wyłożyć na ręcznik papierowy. Kiedy odsączą się z tłuszczu, przełożyć do miseczki. Maczać w sosie i zajadać! :)
Smacznego!








2 komentarze:

  1. z mikrofalówki już robiłam, ale z frytownicy jeszcze nie

    OdpowiedzUsuń