Strony

piątek, 25 maja 2012

Rosół

Ciekawostka: nazwa rosół wzięła się od słowa "rozsolenie", a to dlatego, iż pradawni ludzie, nie mając lodówek, musieli mocno posolić mięso by się nie zepsuło. Kiedy odleżało ono swoje, wrzucali je dowody i powstałą zupę nazywali rosołem.
Dzisiaj pragnę przedstawić Wam przepis na rosół mojej mamy. Na prawdę jest pyszny, szczególnie z domowym makaronem. Wkrótce mamusia go przyrządzi, także uzupełnię post zdjęciami. :)

Składniki:
3 l wody
1.5 kg świeżego kurczaka
1 włoszczyzna
8 ziarenek pieprzu
2 łyzki soli
szczypta majeranku.

Sposób przygotowania:
Zagotować wodę i dodać do niej mięso. Gdy kurczak trochę się podgotuje, dodać pokrojone wedle uznania warzywa (oprócz pietruszki). Dodać pieprz i sól. Rozetrzeć w dłoniach majeranek i wsypać do zupy. Wszystko gotować około 1,5 godziny.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz