Składniki:
375 g mąki
8 g drożdzy w proszku
250 ml wody
1 łyżeczka soli
1 łyżka oliwy
100 g sera koziego
ok. 100 g prosciutto
2 duże figi
kilka łyżek sosu pomidorowego
Sposób wykonania:
Wymieszać mąkę z wodą, solą, oliwą i drożdżami. Zagnieść ciasto. Przykryć je ściereczką i odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce. Ciasto będzie idealnie wyrośnięte, gdy podwoi swą objętość.
Po upływie tego czasu, obsypać stolnicę mąką i wyłożyć z miski ciasto.Wyrobić jeszcze raz i podzielić na 4 części. Z każdej zrobić cieniutki placuszek. Podwinąć boki. Ułożyć na blasze placki. Posmarować je sosem. Ułożyć pokrojone figi, pokruszony ser i prosciutto.Nagrzać piekarnik do 220 stopni. Przed samym włożeniem ciasta do pieca, skropić je jeszcze oliwą. Piec około 20 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz