Strony

wtorek, 27 marca 2012

Smaczne wydanie makaronu

Pora obiadowa, więc czas na nowy przepis! :) Dzisiaj ugotujemy makaron z łososiem, brokułami i serem. Mmm, brzmi smakowicie, prawda?

Potrzebne produkty:
6 różyczek brokułów
2 czerwone cebule
makaron muszelki
300 g wędzonego łososia
0,5 szkl. śmietany
100 g sera żółtego
2 ząbki czosnku
1 łyżka oleju
sól
pieprz ziołowy

Sposób przyrządzenia:
Makaron ugotować al dente. Wysmarować oliwą z oliwek żaroodporne naczynie i położyć na jego dnie połowę makaronu. Dodać pokrojonego łososia i przyprawić solą oraz pieprzem. Zeszklić na patelni czerwoną cebulkę. Dorzucić na patelnię wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Wymieszać składniki na patelni. Część rozłożyć jako kolejną warstwę w naczyniu żaroodpornym. Ugotować brokuły w osolonej wodzie. Odcedzone różyczki przenieść na warstwę cebuli. Posypać startym serem. Układać kolejne warstwy według podanej hierarchii, czyli: znowu makaron i łosoś, później cebula i brokuły oraz ser na wiechrz. Oblać wszystko śmietaną i wstawić już prawie gotowe danie wędruje do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na  15 minut.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz