Strony

czwartek, 31 maja 2012

Jabłka zapiekane



Mój tata uwielbia jabłka w każdej postaci. Dzisiaj sięgnęłam po dawno zapomnianą książkę kucharską. Na szczęście przepisy jeszcze czytelne. :) Znalazłam pomysł na jabłka zapiekane z cynamonem. Według mnie to przepyszny deser.

Składniki:
3 duże jabłka
40 g rodzynek
20 g migdałów( opcjonalnie )
2 czubate łyżeczki margaryny
2 łyżki miodu
szczypta cynamonu

Jabłka umyć, obrać ze skórki i wydrążyć gniazdo nasienne. Wymieszać rodzynki i migdały z miodem, cynamonem oraz roztopioną margaryną. Wypełnić jabłka farszem. Każde owinąć folią aluminiową i piec 15 minut w temp. 200 stopni. Ja wszystko jeszcze z wierzchu oblałam płynnym miodem.



Truskawki i winogrona to moje ulubione owoce. Zimą bardzo tęsknię za tymi smakami. Jako że w sklepach Polskie truskawki są już dostępne, skorzystałam z okazji i zakupiłam kilogram. Pół godziny temu zobaczyłam że zaczynają pomału się psuć, postanowiłam przyrządzić koktajl owocowy.

Składniki na 2 porcje:
20 truskawek
2,5 łyżki śmietany
cukier wedle uznania

Sposób wykonania:
Rozgnieść truskawki widelcem.
Dodać dowolną ilość cukru, tak aby koktajl nie był za słodki.
Na koniec doprawić śmietaną.

 Smacznego!




środa, 30 maja 2012

frankmusch

Jak obiecałam, tak też przychodzę z wymyślonym przez moją wyobraźnię przepisem na frankmusch. Moja mama określiła smak tego dania jednym słowem: "Pychotka!" :)


Składniki:
8 pieczarek
3 łyżki masła
1 parówka
3-4 łyżki ketchupu łagodnego
pół garści koperku


Sposób przyrządzenia:
Pokrojone pieczarki smażyć na suchej patelni aż puszczą wodę.Dodać masło i chwile podsmażyć na małym ogniu. Pokroić na 6 części parówkę i dorzucić na patelnię. Dodać koperek. Wszystko smażyć około 10 minut. Zdjąć potrawę z ognia. Na sam koniec dodać ketchup i potrzymać wszystko minutkę na ciepłej patelni.









wtorek, 29 maja 2012

Sos.

Już jutro przepis na frankrumusch a dziś zachęcam do przyrządzenia guacamole, czyli sos rodem z Meksyku!

Składniki:
awokado
limonka
sól

Pozbawić awokado pestek. Rozetrzeć nożem. Dodać sok z limonki, trochę soli i wymieszać. Za pomocą obieraczki zedrzeć skórkę w strzępki. Posiekać cieniutko nożem i dodać do sosu.
Jest to wersja typowo meksykańska. Tą salsę często przyrządza się doprawiając łyżką majonezu.

poniedziałek, 28 maja 2012

Mam zaszczyt serdecznie zaprosić na 
paszteciki drożdżowe!


Składniki:
  • ciasto
4 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mleka
5 dag drożdży
1 łyżka oleju
1 łyżeczka cukru
szczypta soli 
  • farsz
gotowane mięso
2 małe cebule
8 pieczarek
3 ząbki czosnku
majeranek
zioła prowansalskie
sól
pieprz

Sposób wykonania:
Rozkruszyć drożdże, zalać ciepłym mlekiem i dosypać cukru. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przesiałam do miski mąkę, wlałam po około 30 minutach rozczyn i zmiksowałam z olejem. Poprawić efekt wyrabiając ciasto ręcznie. 
Odstawić je w ciepło i przykryć ściereczką.
Pokroić cebulę i pieczarki.dodać przyprawy i czosnek. Podsmażyć na patelni. Zmielić ugotowane wcześniej mięso. Wymieszać mięso ze składnikami z patelni. 
Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części. Rozwałkowac je na cienkie płaty. Pokroić radełkiem na kwadraty. Nakładać farsz, uważając, by nie przesadzić z ilością. Zlepić wszystkie 4 rogi. Postępowac tak, aż powstaną wszystkie paszteciki. Piec około 30 minut w temp. 160 stopni.




niedziela, 27 maja 2012

Makaron.

Makaron domowej roboty należy przygotować kilka godzin przed podaniem zupy, gdyż jego przyrządzenie zajmuje sporo czasu. Ale warto poświęcic dla niego swój czas. O wiele bardziej wolę makaron mojej mamusi od tego gotowego.

Składniki:
ok. 3- 3,5 szklanki mąki
4 jajka
woda (ile ciasto pochłonie)
szczypta soli

Wsypać do miski mąkę.

Wbić jajka i dodać sól.

Stopniowo wlewać wodę i mieszać ciasto aż składniki połączą się.

Wyjąć ciasto z miski i ponownie wyrobić na stolnicy.


Podzielić ciasto na 2 lub 3 części.


Rozwałkować na placki o grubości ok. 1 mm. Przygotować ściereczkę. Odłożyć tam placki do
wysuszenia na 2 godziny.

Zwinąć ciasto w rulon i bardzo cienko pokroić.
Gotować około 10 minut w lekko osolonej wodzie.


Banany w cieście

Kuchnia chińska- mieliście już okazję spróbować? Jeśli tak to zapewne żadnym zaskoczeniem nie są dla Was banany w cieście. A danie to wywodzi się własnie stamtąd. Przepis na ten deser jest prosty i szybki.

Składniki:
3 banany
1/2 szkl. mąki tortowej
1/4 szkl. mąki ziemniaczanej
1/2 szkl. mleka
1 jajo
1 łyżka cukru

Sposób przyrządzenia:
Banany pokroić wzdłuż. Inne składniki zmiksować na gładką masę i odstawić do lodówki na pół godziny. Maczać kawałki bananów w cieście i kłaść na rozgrzany olej.
aby deser był na prawdę słodki, banany można posypać na talerzu cukrem pudrem i obok zrobić kleks bitej śmietany. Smacznego!

sobota, 26 maja 2012

Koktajl arbuzowy rewelacyjnie nadaje się na chłodne dni majowe, ponieważ przywraca smaki lata. Jako, że arbuz to soczysty owoc, bardzo łatwo zrobić z niego koktajl o rzadkiej konsystencji. No to zaczynamy!

Składniki:
300 g arbuza
1 szklanka jogurtu naturalnego
2 gałki lodów waniliowych
cukier puder

Sposób wykonania:
Pokroić arbuza i wydrylować pestki. Zmiksować owoc z jogurtem i cukrem. schłodzić 1,5-2 godziny. Podawac w pucharkach. Na wierzchu ułożyć dwie gałki lodów (przepis Tu) .

piątek, 25 maja 2012

Rosół

Ciekawostka: nazwa rosół wzięła się od słowa "rozsolenie", a to dlatego, iż pradawni ludzie, nie mając lodówek, musieli mocno posolić mięso by się nie zepsuło. Kiedy odleżało ono swoje, wrzucali je dowody i powstałą zupę nazywali rosołem.
Dzisiaj pragnę przedstawić Wam przepis na rosół mojej mamy. Na prawdę jest pyszny, szczególnie z domowym makaronem. Wkrótce mamusia go przyrządzi, także uzupełnię post zdjęciami. :)

Składniki:
3 l wody
1.5 kg świeżego kurczaka
1 włoszczyzna
8 ziarenek pieprzu
2 łyzki soli
szczypta majeranku.

Sposób przygotowania:
Zagotować wodę i dodać do niej mięso. Gdy kurczak trochę się podgotuje, dodać pokrojone wedle uznania warzywa (oprócz pietruszki). Dodać pieprz i sól. Rozetrzeć w dłoniach majeranek i wsypać do zupy. Wszystko gotować około 1,5 godziny.





niedziela, 20 maja 2012

Na okazję.

Zawsze na urodziny i imieniny rodziców robię im coś słodkiego. Zazwyczaj są to torty mojego pomysłu. :) Dzisiaj chciałabym przedstawić jeden przepis, który z pewnością przypadnie do gustu rodzicom. Moi zawsze są zachwyceni i pomysłem, i smakiem torciku. No to startujemy! :)

Składniki:
przygotowany wcześniej biszkopt
1 krem waniliowy
duża śmietana 18 %
1,5 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
3 łyżki kakao
wiórki kokosowe
płatki migdałowe

Sposób przyrządzenia:
Przekroić na pół zimny biszkopt. Rozprowadzić na cieście gotowy krem.Przykryć drugą warstwą biszkoptu. W wysokim naczyniu zmiksować śmietanę. Dodać cukier i cukier waniliowy (ew. miąższ z laski wanilii). Wymieszać i ponownie zmiksować. Rozłożyć przygotowaną masę na wierzchu tortu. Posypać gotowe ciasto słodkim kakao, wiórkami i płatkami migdałowymi. Najlepiej podawać na drugi dzień, kiedy wszystkie smaki się przegryzą.

Smacznego!

sobota, 19 maja 2012

Coś na lato.

Lody waniliowe

Składniki:
1,5 szklanki cukru
1 szklanka śmietanki słodkiej
4,5 szklanki mleka
1/3 szklanki wanilii

Sposób wykonania:
Wymieszać cukier, śmietanę i mleko. Po dokładnym połączeniu się składników dodać 1/3 szklanki wanilii. Ponownie wymieszać. Wlać wszystko do miksera lub mieszarki do lodów. Uruchomić maszynę na około 20- 25 minut. Gotowe lody wstawic do lodówki i schładzac co najmniej 30 minut.
Aby zrobić lody owocowe, wystarczy przed miksowaniem dodać mrożone owoce, np. jagody, truskawki czy wiśnie.

Orzeźwiający koktajl.

Dawno mnie nie było. Mam dużo na głowie i coraz mniej czasy na bloggowanie. Ten weekend spędzam na działce.
Przychodzę tylko na chwilkę  z przepisem na pyszny i orzeźwiający koktajl z kiwi i awokado. W sam raz na upały i ciężkie do zniesienia dni. Przejdźmy do  rzeczy.

Składniki:

  • 1 owoc awokado
  • 5 kiwi
  • sok z połowy cytryny
  • 1/4 szkl. wody
  • kilka listków mięty
Sposób przyrządzenia:

Obrać awokado i kiwi. Wrzucić owoce i listki mięty do blendera. Dolać wodę i sok z cytryny. Zmiksować. Przelać do szklanek i delektować się świeżym orzeźwieniem.

Bardzo lubię ten przepis za to, że koktajl robi się bardzo szybko,  a jest przesmaczny i tanio wychodzi jego przyrządzenie. :)  A wy już wypróbowałyście moją recepturę? Jak wam smakuje?


poniedziałek, 14 maja 2012

Pizzety.

Znalazłam świetny przepis na pizzety. Inspiracje zaczerpnęłam z bloga tej pani: http://mojepasjekrakow.blogspot.com Naprawdę polecam tego bloga! ; ) A oto przepis.

Składniki:
375 g mąki
8 g drożdzy w proszku
250 ml wody
1 łyżeczka soli
1 łyżka oliwy
100 g sera koziego
ok. 100 g prosciutto
2 duże figi
kilka łyżek sosu pomidorowego

Sposób wykonania:

Wymieszać mąkę z wodą, solą, oliwą i drożdżami. Zagnieść ciasto. Przykryć je ściereczką  i odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce. Ciasto będzie idealnie wyrośnięte, gdy podwoi swą objętość.
Po upływie tego czasu, obsypać stolnicę mąką i wyłożyć z miski ciasto.Wyrobić jeszcze raz i podzielić na 4 części. Z każdej zrobić cieniutki placuszek. Podwinąć boki. Ułożyć na blasze placki. Posmarować je sosem. Ułożyć pokrojone figi, pokruszony ser i prosciutto.Nagrzać piekarnik do 220 stopni. Przed samym włożeniem ciasta do pieca, skropić je jeszcze oliwą. Piec około 20 minut.



Smacznego!

Krokiety.

Krokiety to dość pracochłonne danie ale jakże miło delektować się ich smakiem. Ja osobiście lubię mięso mielone w każdej postaci, dlatego często robię je w różnej postaci. Akurat dzisiaj postanowiłam przedstawić Wam mój przepis na krokiety.

Składniki:
-na naleśniki
320 g mąki
300 ml mleka
250 ml wody
2 jaja
sól
-na farsz
500 g mielonego mięsa
1 cebula
1 jajko
3 łyżki bułki tartej
1 ząbek czosnku
przyprawy wedle uznania

Sposób wykonania:
Usmażyć naleśniki i odsunąć do wystudzenia. Wbić do mielonego mięsa jajko. Zeszklić obraną i pokrojoną cebulkę. Dodać do mięsa i wszystko wyrobić rękami. Dosypać bułkę tartą i dodać przeciśnięty przez prasę czosnek. Przyprawić wedle uznania. Wyrobić mięso.
Nakładać na naleśniki farsz. Zwinąć je w kopertę. Rozbić jajko. Obtoczyć w nim krokiety, po czym posypać bułką tartą. Rozłożyć na rozgrzanym oleju. Smażyć, aż zezłocą się. Gaz powinien być  nieduży, aby farsz nie był surowy.

niedziela, 13 maja 2012

Smażone kiełbaski z talarkami, czyli bomba kaloryczna! Ja zazwyczaj podaję to danie z warzywami, by było zdrowsze.


Składniki na 1 porcję:
1 kiełbaska
4 średnie ziemniaki
olej i smalec do smażenia


Sposób przygotowania:
Rozpuścić na patelni około dwóch łyżek smalcu. Naciąć kiełbaskę i położyć na rozgrzanym tłuszczu. Co jakiś czas przewracać. Rozgrzać we frytkownicy olej. Pokroić ziemniaki w plasterki lub, jeżeli ktoś woli to określenie, w talarki. Smażyc, aż się zarumienią.

Lodowiec

 Ciasto idealne na lipcowe oraz sierpniowe upały. Orzeźwia i syci. Świetnie nadaje się na spotkania w większym gronie. Robi je się szybko i zawsze wychodzi. Nie wymaga pieczenia.

Składniki:
1 kg sera białego
2 szkl. cukru pudru
2 kostki masła
2 galaretki
4 paczki herbatników
3 łyżki kakao
żelatyna
rodzynki
brzoskwinie

Sposób wykonania:
Zmielić ser. Podzielić na dwie częsci. Do jednej dodać kakao i żelatynę.Dokładnie wymieszać. Wyłożyć formę papierem, poukładać na dnie herbatniki. Rozłożyć warstwę ciemnego sera. Potem rodzynki. Poukładać kolejną warstwę herbatniczków i zalać wszystko przyrządzoną galaretką (świetnie pasuje wiśniowa). Kiedy ta stężeje na cieście, rozprowadzić drugą masę serową. Pokroić w kosteczkę brzoskwinie i położyć na serze, posypać rodzynkami  i zalać drugą galaretką.

Gyros.

Gyros. Mmm. Jak ja kocham gyros! To moja ulubiona sałatka! :D
Jest to potrawa kuchni greckiej.Europejczycy trochę zmodyfikowali przepis wzbogacając recepturę o mięso wieprzowe. Potrawa popularna jest już na całym świecie dzięki swemu niesamowitemu smaku i kolorowym wyglądem. Wszystkie pyszne rzeczy na jednym talerzu! Chyba każdy tego pragnie.

Składniki:
2 filety piersi z kurczaka
1 kapusta pekińska
1 cebula
1 średnia cebula czerwona
4 korniszony
1 świeża papryka
4 łyżki majonezu
2 ząbki czosnku
puszka kukurydzy
ketchup
przyprawa Gyros
sól

Sposób wykonania:
Pokroić pierś z kurczaka i przyprawić Gyrosem. Usmażyć na niewielkiej ilości oleju. Poszatkować kapustę pekińską, przełożyć do naczynia, posolić bądź posypać vegetą i odstawić, by puściła sok. Pokroić w kosteczkę cebulę i korniszony. Odcedzić kukurydzę. Zrobić sos: wymieszać ketchup, majonez i starte ząbki czosnku. Do półmiska układamy kolejno warstwami: mięso, cebulę, ogórek, kukurydzę, sos, kapustę pekińską  wyciśniętą z soku. Przygotowaną sałatkę schłodzić w lodówce i podawać po upływie kilku godzin.

sobota, 12 maja 2012

Obiad.

Dzisiaj miałam za zadanie przygotowac obiad dla siebie i taty. Ponieważ jest on wybredny i lubi tylko kuchnię polską, przygotowałam kotlety z piersi z przepyszną surówką. Podaję przepis na porcje dla 2 osób.

Pokroiłam pierś. Przyprawiłam solą i pieprzem. Wbiłam do miseczki jajka.


Roztrzepałam widelcem.


Wysypałam na talerzyk panierkę.


Zanurzyłam kotlet z obu stron w jajku. Później obtoczyłam w panierce.


Smażyłam mięso na patelni na rozgrzanym tłuszczu. Podawałam z surówką.




Jako, że tata nie lubi wszelkiego rodzaju panierek, jego kotlet obtoczyłam w mące. 
Jego porcja wyglądała tak:




Składniki na surówkę:
kapusta pekińska
2 liście sałaty
1 łyżka majonezu
12g przyprawy do sałatek (jogurtowo-koperkowej)

Sposób wykonania:
Pokroić kapustę, porwać liście sałaty. Dodać łyżkę majonezu. Dosypać przyprawę i wszystko wymieszać.


Spaghetti

Jak na blogu kulinarnym może zabraknąć przepisu na spaghetti? No nie może! :) Dlatego oto przychodzę z wypróbowanym przepisem na pyszny sos, bo cała reszta to prościzna. Zaczynamy!

Składniki:
2 marchewki
2 cebule
4 ząbki czosnku
1 seler naciowy
mięso mielone
125 ml czerwonego wina
4 pomidory z puszki
sok z pomidorów
2 łyżki koncentratu pomidorowego
oregano, sól, pieprz

Sposób wykonania:
Pokroić marchew. Zeszklić cebulę. Drobno posiekać seler naciowy i dodać na patelnię. Wymieszać. Wsypać marchewkę. Przecisnąć przez praskę czosnek i dodać do warzyw. Wyjąć z lodówki mięso, w razie potrzeby jeszcze posiekać. Dodać na patelnię i podsmażyć. Oblać wszystko czerwonym winem. Zamieszać i smażyć przez 10 minut. W tym czasie pokroić pomidory. Jeżeli są one z puszki- na patelnię wylać sok. Po 10 minutach dodać kawałki pomidorów. Do sosu dodać koncentrat pomidorowy, łyżkę oregano oraz sól i pieprz. Dusić aż mięso będzie miękkie. Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu. Podawać ze startym serem na wierzchu.

Pomidorowa mojej mamy.

Zupa pomidorowa to moja ulubiona zupka z dzieciństwa. Mama za każdym razem przyrządza ją tak samo.  Postanowiłam, że zrobię ją wedle przepisu mamusi. I udało się. Jest pyszna! Moja rodzina najbardziej lubi z ryżem, ale oczywiście można ją przygotowac z makaronem.
  




Składniki:
1 l wody
ryż
pół marchewki
1 por
200 ml koncentratu
trochę śmietany
2 liście laurowe
majeranek
pieprz ziarnisty (3-4 ziarenka) i mielony
sól

Sposób wykonania:
Zagotować wodę. Dodać warzywa. Przyprawić liśćmi laurowymi, majerankiem, pieprzem i odrobiną soli. Dosypać surowy ryż. Gotować aż  ten napęcznieje i zmięknie. Dodać koncentrat i zaprawić śmietaną. Gotować jeszcze około 15-20 minut na wolnym ogniu.






Smacznego!

Sernik

Ostatnio moja mama znalazła w Internecie świetny przepis na śmietanowy sernik. To ciasto robi się stosunkowo szybko i jest pyszne! Zawsze wychodzi puszyste, gładkie i rozpływa się w ustach. Mniam.

Składniki na kruche:
6 jaj
3 szkl. mąki
1 margaryna
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki stołowe śmietany
Składniki na masę:
3 opakowania (3x400g) śmietany 18 %
1 szkl. cukru
2 budynie śmietankowe

Sposób wykonania:
Oddzielić żółtka od białek. Dosypać do żółtek przesianą mąkę, wrzucić kostkę margaryny i dodać proszek do pieczenia. Rozgnieść wszystko za pomocą tłuczka. Gdy margaryna połączy się ze składnikami, należy zagnieść ciasto rękami. Podzielić je na dwie części. Jedną włożyć do lodówki, a druga, trochę mniejszą zapakować do zamrażarki. Gdy ciasto już się schłodzi, wyjąć je z lodówki i wyłożyć na papier do pieczenia ułożony na blaszy. Zrobić dziurki widelcem. Piec ciasto do zarumienienia.
W trakcie pieczenia ubić białka z cukrem. W oddzielnej misce zmiksować śmietanę z budyniem. Wszystko ładnie ze sobą połączyć za pomocą szpatułki. Delikatnie mieszać, aby piana z białek nie opadła. Po upieczeniu ciasta kruchego, wylać na nie masę śmietanową. Zetrzeć na wierzch na grubych oczkach ciasto wyjęte z zamrażalnika. Piec 50 minut w temperaturze 160 stopni.

Sałata w roli głównej.

Ależ dawno mnie tu nie było! Podczas tej przerwy zdołałam zgromadzić sporo przepisów i poeksperymentować w kuchni. Efekty pozostawiam do Waszej oceny.


Sałata to niskokaloryczne i bardzo zdrowe warzywo. Ponad 90 % jej składu to woda i witaminy. Posiada mnóstwo pełnowartościowych składników. Sałata zawiera witaminę A,E,D, B9 oraz kwas foliowy, który jest cennym składnikiem diety kobiet w ciąży.


Przepis na surówkę z sałaty.
Składniki:
1 sałata
3 rzodkiewki
1 zielony ogórek
1 pomidor
4-5 łyżek śmietany
przyprawy: warzywko, pieprz

Sposób wykonania: Umyć liście sałaty i porwać je do miski. Ważne jest aby nie traktować jej żelaznym nożem.  Obrać ogórka i pomidorka. Wkroić warzywa do naczynia. Pokroić w talarki rzodkiewkę i dodać do warzyw. Przyprawić odrobiną warzywka oraz pieprzu. Dodać śmietanę i wymieszać.
Smacznego!