Strony

sobota, 31 marca 2012

Zbliża się wieczór. Pogoda chyba się na nas pogniewała. Ponuro, buro, nieprzyjemnie. Robimy się senni.... Ale kolację mimo wszystko trzeba zjeść! :-)

Na dzisiejszą kolację zaproponuję chleb w jajku.
Najprostszy pomysł z możliwych!
Szykujcie się na bardzo krótką lekturę. 

Porcja dla 2 osób:
6 kromek chleba
3 jajka
smalec lub masło
sól, pieprz

Rozbełtać jajko z solą i pieprzem.  Rozgrzać na patelni tłuszcz, smalec bądź masło. Moczyć kromki chleba w jajku i układać na patelni. Smażyć na wolnym ogniu do zarumienia. Taki chlebek pysznie smakuje z dżemem. 
Smacznego!


Wszyscy wiemy, że  Wielkanoc zbliżają się wielkimi krokami. Są to święta dla rodziny, radosne, kwitnące, gdy się razem gromadzimy przy jednym stole. Na tę okazję każdy stara się przyrządzić wyśmienite potrawy.  Na uroczyście przykrytym stole obowiązkowo musi znaleźć się... baba wielkanocna!
Do jej przygotowania potrzebne są:


  • 2,5 szkl.mąki
  • 10 dag masła
  • 6 łyżek cukru
  • 5 żółtek
  • 10 dag drożdży
  • 1,5 szkl. mleka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 garści migdałów
Sposób wykonania:
Pokruszyć drożdże do 4 łyżek ciepłego mleka zagrzanego z 1 łyżką cukru i łyżką mąki pszennej.Rozczyn pozostawić na 15 minut do wyrośnięcia. Zagotować resztę mleka. Wrzącym płynem zalać połowę szklanki mąki. Rozetrzeć to tak, aby nie było grudek.  Stopniowo dodawać po łyżce do rozczynu. Wymieszać i odstawić w ciepły kąt. W międzyczasie utrzeć żółtka z cukrem po czym wymieszać je z resztą mąki. Dodać rozczyn, gdy wyrośnie po raz drugi. Powoli dodawać rozpuszczone masełko. Wyrabiać ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodać migdały obtoczone w mące ziemniaczanej. Włożyć babkę do formy. Piec około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po ostygnięciu można oblac babę lukrem.

Rolada mięsna

Dziś zaprezentuję przepis mojej mamy. :) Jest to rolada mięsna na cieście francuskim. Podawać to danie można z ziemniakami puree i zdrową sałatką warzywną.Pychotka! :) Dobra, nie będę dłużej robić Wam smaka, tylko podaję przepis! 

Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
ok. 1 kg mięsa wieprzowego ( łopatka )
pół marchewki
2 małe ziemniaczki
1 jajko
przyprawy

Wykonanie:
W jednym garnku gotujemy łopatkę, a w drugim- ziemniaki w lekko osolonej wodzie. Gdy mięso zacznie mięknąć, dodajemy do niego pół obranej marchwi. Kiedy wszystko ugotuje się do miękkości, mielimy składniki. Najpierw mięso, potem marchewkę, którą łączymy z wieprzowiną, a na końcu mielimy przez maszynkę lub rozgniatamy widelcem ziemniaki które także wędrują do mięsa. Wyrabiamy mięso soląc i pieprząc. Rozcieramy nad misą z mięsem w palcach aromatyczny majeranek. Tak przyrządzony farsz, rozkładamy na rozwałkowanym placku ciasta francuskiego. Zwijamy ciasto, tak jak tradycyjną roladę. Wkładamy ją do keksówki wyłożonej papierem pergaminowym. Mieszamy w miseczce jajko, którym smarujemy po wierzchu roladkę.Wkładamy danie do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 40 minut.





środa, 28 marca 2012

Żeberka

Żeberka to proste i smaczne danie. Wychodzi każdemu. Można podawać je na różne sposoby. Ja podam przepis na żeberka w sosie miodowym.

Składniki:
1 kg żeberek
4 ząbki czosnku
2 średnie cebule
3 łyżki miodu
10 łyżek ketchupu
2 łyżeczki musztardy
1 łyżeczka oleju
szczypta soli
pieprz


Sposób wykonania:
Poporcjować żeberka. Zamarynować solą, pieprzem, czosnkiem i odstawić w chłodne miejsce na godzinę. Po upływie tego czasu, podsmażyć na rozgrzanym oleju żeberka. Zarumienione żeberka przełożyć do brytfanki i włożyć do nagrzanego piekarnika. Pokroić cebulę i zeszklić na tłuszczu pozostałym ze smażenia żeberek. Dorzucić ją do brytfanny.  Przyrządzić sos. Wymieszać musztardę, ketchup i miód. Stopniowo dodawać olej. Po połączeniu składników, żeberka maczać w sosie i spowrotem układać w naczyniu.

A moze jakiś pyszny deserek? ;)

Deser... Odwieczny problem:
-Co zrobić na szybko, żeby było smaczne?
- Co zrobić ze składników które mam?
Tak, tak, pewnie każda kobieta ma takie dylematy. Otóż mam radę! Dziś podam pewien wielokrotnie  sprawdzony przepis. A oto... babeczki z czekoladą!
Składniki do ciasta:
250 g mąki
100 g miękkiego masła
1 jajko
2 łyżki zimnego mleka
3 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w kostkę masło, wbić jajko i posłodzić cukrem pudrem. Wyrobić ciasto rękami. Stopniowo lać mleko i łączyć z masą. Tak przygotowane ciasto owinąć folią i włożyć do lodówki na 20-30 minut. Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Po upływie podanego czasu, wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować placek o grubości 4 mm. Wyciąć kółeczka trochę większe niż foremka. Przełożyć ciasto do foremek i wstawić do  pieca na 25 minut. Po upieczeniu, wyjąć i odstawić na 10 minut, aby wystygły.

Masa czekoladowa:
120 g ciemnej, gorzkiej czekolady
200 ml śmietany kremówki
3 łyżki cukru
Wykonanie:
Ubić z cukrem śmietankę kremówkę. Rozpuścić w rondlu czekoladę (można zastosować kąpiel). Po zdjęciu rozpuszczonej czekolady z ognia, dodawać pomału śmietanę i łączyć ze sobą składniki. Gotową masę rozłożyć na babeczkach, które można udekorować orzechami.

                          Gotowe babeczki:

wtorek, 27 marca 2012

Smaczne wydanie makaronu

Pora obiadowa, więc czas na nowy przepis! :) Dzisiaj ugotujemy makaron z łososiem, brokułami i serem. Mmm, brzmi smakowicie, prawda?

Potrzebne produkty:
6 różyczek brokułów
2 czerwone cebule
makaron muszelki
300 g wędzonego łososia
0,5 szkl. śmietany
100 g sera żółtego
2 ząbki czosnku
1 łyżka oleju
sól
pieprz ziołowy

Sposób przyrządzenia:
Makaron ugotować al dente. Wysmarować oliwą z oliwek żaroodporne naczynie i położyć na jego dnie połowę makaronu. Dodać pokrojonego łososia i przyprawić solą oraz pieprzem. Zeszklić na patelni czerwoną cebulkę. Dorzucić na patelnię wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Wymieszać składniki na patelni. Część rozłożyć jako kolejną warstwę w naczyniu żaroodpornym. Ugotować brokuły w osolonej wodzie. Odcedzone różyczki przenieść na warstwę cebuli. Posypać startym serem. Układać kolejne warstwy według podanej hierarchii, czyli: znowu makaron i łosoś, później cebula i brokuły oraz ser na wiechrz. Oblać wszystko śmietaną i wstawić już prawie gotowe danie wędruje do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na  15 minut.
Smacznego!

poniedziałek, 26 marca 2012

Sałatka warzywna

Robienie sałatki może okazać się frajda! Dobrze zaprosić dzieci do wspólnego przyrządzania tego nieskomplikowanego dania! Dzieci uwielbiają pomagać! Warto je zaangazować do krojenia i tworzenia śmiesznych wzorów z warzyw.

Składniki:
główka kapusty pekińskiej
3-4 średnie pomidory
2 świeże ogórki
1 duży ziemniak
ser mozarella
sos vinegret

Sposób przyrządzenia:
Posiekać kapustę. Obrać pomidory i ogórki. Pokroić w kostkę. Warzywa wrzucić do miski. Po ugotowaniu ziemniaka, pokroić w drobną kosteczkę. Dodać do miski. Pokruszyć ser mozarella.
Przepis na sos:
Wymieszać trzepaczką 4 łyżki oliwy i ocet. Dodać odrobinę soku z cytryny, sól i pieprz do smaku.
Ciasto z kremem

Przedstawię przepis na pyszne ciasto dla całej rodziny- dzieci i dorosłych!

Potrzebne składniki:
1,5 opakowania krakersów
0,5 litra mleka
4 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki mąki pszennej
połowa opakowania cukru waniliowego
1 szklanka cukru
1 kostka masła lub opakowanie margaryny

Sposób przygotowania:
Z połowy litra mleka odlać szklankę.Dodać dwa rodzaje mąki i zagotować. Powstanie budyń, który od razu po zdjęciu z gazu trzeba zmiksować w celu zniwelowania grudek. Odstawić do ostygnięcia. W międzyczasie zagotować pozostałe mleko z cukrem i cukrem waniliowym. Dolać je do zimnego budyniu i utrzeć z masłem lub margaryną. Gotową masę ostudzić. Blachę wyłożyć krakersami. Nałożyć masę. Tworzyć warstwy aż do wyczerpania kremu. Na wierzchu można zrobić esy- floresy i posypać ciasto wiórkami kokosowymi.  Smacznego! :)